Podobnie jak w przypadku wielu innych surowców, także olej roślinny powinien być w odpowiedni sposób poddawany recyklingowi. O ile jednak w przypadku makulatury, tworzyw sztucznych czy też szkła jesteśmy jako społeczeństwo świadomi korzyści, płynących z takiego działania, o tyle w przypadku olejów pozostają one niekiedy zagadką. Przyjrzyjmy się zatem nieco bliżej, dlaczego warto poddawać sortowaniu i recyklingowi zużyty olej posmażalniczy.
W trosce o środowisko
Nie ulega wątpliwości, że zarówno przemysł spożywczy, jak i gastronomia wytwarzają obecnie znaczne ilości zużytych olejów spożywczych. Jeśli nie zostaną one w odpowiedni sposób poddane utylizacji, mogą zanieczyścić naszą planetę. Co więcej – problem będzie się pogłębiać, ponieważ produkcja spożywcza nieustannie postępuje, wytwarzamy coraz więcej żywności, a tym samym coraz więcej oleju posmażalniczego pozostaje efektem ubocznym naszych działań. Tymczasem okazuje się, że odpowiednie zebranie i poddawanie we właściwy sposób utylizacji zużytego tłuszczu smażalniczego może przyczynić się do pozyskania cennych surowców.
Na ratunek drzewom i maszynom
Zużyte oleje roślinne mogą być przetwarzane przez przedsiębiorstwa, które są wyspecjalizowane w ich utylizacji. Odzyskane i przetworzone przez nie oleje służą następnie na rozmaite sposoby – najczęściej jako surowiec do produkcji biodiesla, ale także jako surowiec podczas wytwarzania uwodornionych olejów roślinnych (tzw. HVO) oraz smarów technicznych. Istotne jest jednak, by tzw. tłuszcze odpadowe poddane zostały oczyszczeniu, ponieważ mogą zawierać niepożądane cząstki stałe, będące ciałami obcymi, pozostałymi po procesie smażenia. Tymczasem wytworzone z nich biopaliwo do samochodów lub samolotów pozwala nie tylko zaoszczędzić kurczące się zasoby naturalne, ale też przyczynia do zmniejszenia emisji CO2 do środowiska. Warto bowiem wiedzieć o tym, że efekt poddania recyklingowi zaledwie 40 litrów oleju posmażalniczego porównywalny jest z zasadzeniem aż 10 drzew, które w równym stopniu zniwelowałyby obecność dwutlenku węgla w naszej atmoasferze.
Na czym polega utylizacja oleju?
Utylizacja olejów, prowadzona przez przystosowane do tego przedsiębiorstwa, wiąże się przede wszystkim z ich regeneracją. To właśnie na tym etapie niezwykle istotny jest proces rafinacji, czyli oczyszczenia olejów odpadowych z wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń oraz produktów utleniania. W efekcie otrzymujemy czyste oleje bazowe, które są gotowe do ponownego wykorzystania na rozmaite sposoby lub mogą być poddane kolejnym procesom, w zależności od docelowego przeznaczenia oleju po jego utylizacji. Należy także pamiętać o tym, że dzięki właściwej utylizacji zużytego oleju posmażalniczego dodatkowo zapobiegamy awariom sieci kanalizacyjnych – zarówno tych domowych, jak i dużych, miejskich sieci. Awarie wywoływane są bowiem nierzadko przez osadzający się wewnątrz rur odpływowych zużyty tłuszcz, ograniczający lub całkowicie niwelujący drożność systemu kanalizacyjnego.