Skip to content Skip to footer

Segregacja UCO, czyli jaki olej należy zbierać

Recykling to jedna z kluczowych praktyk wspierających ochronę środowiska. W tym kontekście niezwykle istotne jest również odpowiednie gospodarowanie odpadami, zwłaszcza jeśli chodzi o używane oleje spożywcze. UCO, czyli zużyty olej kuchenny, stanowi istotną część odpadów zarówno w lokalach o charakterze gastronomicznym, jak i w naszych domach, a jego segregacja i przekazanie do recyklingu mogą przyczynić się do redukcji negatywnego wpływu na środowisko. Dlatego też warto zastanowić się, jaki olej należy zbierać i jak prawidłowo przeprowadzić proces segregacji UCO.

Każdy olej jadalny

UCO – z ang. Used Cooking Oil – to zużyty, przepracowany, przesmażony olej spożywczy. Każdy olej jadalny, który używamy do smażenia potraw w kuchniach, staje się po pewnym czasie zużytym olejem spożywczym, zwłaszcza gdy poddawany jest wielokrotnemu smażeniu. W tym kontekście szczególnie dużym wytwórcą odpadu UCO są fast foody, smażalnie i food trucki.

Nie tylko z patelni

UCO to nie tylko olej, który został już przesmażony. Mowa również o oleju pozostałym na dnie miski po sałatce – jego również możemy i powinniśmy segregować. Ważne jednak, aby nie był to dressing połączony z majonezem, musztardą czy innymi sosami.

Istnieje również pula produktów spożywczych, które przechowywane są w oleju w celu konserwacji oraz dodaniu smaku potrawom.  Od suszonych pomidorów, przez oliwki w zalewie, po sardynki i śledzie. Po zjedzeniu warzyw ze słoika lub ryb z puszki pozostały olej należy poddać segregacji.

Choć wszystkie tłuszcze charakteryzuje długi termin przydatności, zdarza się, że nie zdążymy zużyć całej butelki oliwy przed końcem daty ważności. W takim przypadku niezdatny olej staje się odpadem UCO i można zlać go do przeznaczonego do tego pojemnika.

Tego nie oddawaj

Świadoma segregacja UCO to kluczowy element odpowiedzialnej gospodarki odpadami. Wlanie nieodpowiedniego oleju lub innej substancji sprawi, że cała butelka będzie niezdatna do dalszego recyklingu. Na przykład oleje silnikowe, przekładniowe i smarowe – to odpady olejowe, z którymi borykają się wszyscy mechanicy. Nie można jednak pod żadnym pozorem oddać ich jako UCO, czyli olej spożywczy. To samo tyczy się olejów hydraulicznych, paliw czy chemikaliów.

Pamiętajmy również, że wlewany do butelki olej spożywczy nie może być zanieczyszczony. Dlatego nie zbieramy dressingów, sosów, czy nie wrzucamy resztek jedzenia.